dimecres, 9 d’octubre del 2013

Creative commons

En la classe de avui, primer de tot el professor ens ha ficat unes situacions i un vídeo. Nosaltres havíem de dir que és el que no trobàvem correcte. Les situacions i el vídeo es basaven en el copiar i robar, ja que robar no està bé, en canvi copiar depèn de com ho facis si, ja que si demanes dret al autor està bé.
Seguidament, hem mirat diferents diaris com per exemple la Vanguardia o libres i en algun llibre t'indica a la darrera la portada que no pot ser ni copiat ni reproduït. Després, també hem mirat les diferents imatges com per exemple las imatges del Google que no tenen dret d'autor i les pot agafar qualsevol, però no està bé. En canvi, un programa com el Flickr, és un programa on la gent pot penjar les seves imatges i allà hi ha imatges on l'autor et deixa agafar-les. Això, t'ho indica el creativecommons que es tracta d'una organització que permet els autors i creadors a compartir el seu treball. El creativecommons té sis llicències diferents:

  • Creative Commons: Reconeixement Reconeixement (cc-by): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la generació i distribució de les quals també està permesa sense cap restricció.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Reconeixement – NoComercial (cc-by-nc): es permet la generació d'obres derivades sempre que no se'n faci un ús comercial. Tampoc es pot utilitzar l'obra original amb finalitats comercials.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - NoComercial - CompartirIgual (by-nc-sa): no es permet un ús comercial de l'obra original ni de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: No Comercial Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - NoComercial - SenseObraDerivada (by-nc-nd): no es permet un ús comercial de l'obra original ni la generació d'obres derivades.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Compartir Igual Reconeixement - CompartirIgual (by-sa): es permet l'ús comercial de l'obra i de les possibles obres derivades, la distribució de les quals s'ha de fer amb una llicència igual a la que regula l'obra original.
  • Creative Commons: Reconeixement Creative Commons: Sense obres derivades Reconeixement - SenseObraDerivada (by-nd): es permet l'ús comercial de l'obra però no la generació d'obres derivades.

També hem buscat la música d'on es pot descarregar legalment. Hi ha un programa on es pot fer que és el jamendo.com .
A més, el programa Softcatalà és una pàgina on hi ha programari lliure en català gratis i legal. En canvi, el Google no es pot modificar ni ficar en català.
Per últim, si una pàgina no fica res de que et deixi copiar legalment vol dir que allò no t'ho pots copiar. I en canvi, si t'ho poguessis copiar hauria d'haver un creativecommons que jo afegiré ara abaix del blog

webs consultades:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada